https://www.kranenland.nl/tips-onderhoud/kraan-repareren
  • 5 tot 15 jaar Garantie
  • Binnen 14 dagen retour
  • Geen verzendkosten boven €50 binnen Nederland
Zoeken
Winkelmandje

Een lekkende kraan, hoe lost u dat op?

Het kan gebeuren dat een kraan in het algemeen na een paar jaar begint te lekken, dit kan komen door de slijtage van de afdichtelementen. Als een kraan blijft lekken gaat er veel water verloren wat wel honderden liters water per jaar kan kosten.

Een nieuw binnenwerk voor de kraan is dus snel terugverdient. Voordat u begint met repareren, dient u de hoofdkraan af te sluiten en laat u het water uit de kraan stromen. Vervolgens haalt u de knop van de kraan eraf. Vaak zit er een afdek knopje op het bedieningspaneel, deze kunt u gewoonlijk met een schroevendraaier eruit wippen. Hierachter zit er een schroef die u losdraait. Als dit is gedaan, kunt u de bedieningsknop van de kraan er voorzichtig afhalen met een trekkende beweging. Nu is de binnenkant van de kraan zichtbaar. Met een steeksleutel kunt u het bovendeel van de kraan losdraaien en eruit halen.

Het bovendeel van de kraan is het onderdeel dat vervangen moet worden. U kunt namelijk geen ander merk/type binnenwerk in de kraan zetten. Het nieuwe bovendeel monteert u in de kraan, waarna de hoofdkraan weer open kan om te kijken of de kraan is gerepareerd. Er zit lucht in de waterleiding, waardoor het water er niet meteen vloeiend uitkomt. Dit kan later wel het geval zijn en daarom is het verstandig om onder de kraan een emmer te plaatsen om zo het water op te vangen. Lekt de kraan niet meer, dan kunt u de bedieningsknop er weer op monteren en is de kraan is.
 

Kraanleertje vervangen

Voordat u een kraan gaat repareren die werkt doormiddel van een kraanleertje, sluit u eerst de hoofdkraan af. Vervolgens laat u het water uit de leidingen lopen door de kraan open te zetten. Als het water uit de leidingen is, kunt u het bovendeel van de kraan losdraaien. Als er een knop op de kraan zit, dan dient u deze eerst te verwijderen voordat u het binnenwerk kunt losdraaien. Aan de onderkant van het binnenwerk zit een rubberen schijf (kraanleertje), die vervangen moet worden. Doormiddel van een klein schroefje, kunt u het oude kraanleertje losmaken en het nieuwe kraanleertje monteren.

Tevens is het verstandig om ook meteen de pakkingring (vaak fiberring) die tussen het binnenwerk en kraanhuis zit te vervangen, om eventuele lekkage te voorkomen. Zet de kraan weer in elkaar en zet de hoofdkraan open, om te controleren of de kraan niet meer lekt. Er zit lucht in de waterleiding, waardoor het water er niet meteen vloeiend uitkomt. Dit kan later wel het geval zijn en daarom is het verstandig om onder de kraan een emmer te plaatsen om zo het water op te vangen.

iDeal
Bancontact
Visa
Meastro
Paypal
Sofort
Postnl
Kranenland is onderdeel van Technotrade Holland B.V. | Retourinformatie | Algemene Voorwaarden | Privacy policy | Sitemap | Webwinkel van CM Specialist

Tijdelijk geen verzending

Op 14 t/m 25 juli worden er geen artikelen verzonden ivm vakantie. Wij hopen op uw begrip.

Begrepen!